Later edit: post aflat in oarecare stransa legatura cu vechea poveste.

Femeile sunt atat de greu de inteles incat nici nu va dati seama cat de simplu este. Toata aceasta gandire complexa si schematizata, simboluri, conexiuni, intelese ascunse se leaga de un singur eveniment: ciclul menstrual. (Nu mai rade, bă!). Cand te intelegi bine cu o fata si deodata incepe sa se certe fara motiv, intelege-o! E pe stop. Sunt baieti care nu suporta sa puna spirt pe rana dar fetele trebuie sa suporte dureri destul de inconvenabile in fiecare luna. Aceste dureri se numesc crampe menstruale. Pentru a intelege mai bine irascibilitatea, va voi vorbi despre aceste crampe. Si nu, nu sunt nebuna cand scriu acest articol. Si nu, nici nu sunt pe stop pentru ca abea a trecut.

Acestea sunt dureri surde care se simt in zona abdomenului inferior. Majoritatea femeilor le simt inainte si in timpul menstruaitei. Ele mai poarta numele si de dismenoree.

Dismenoreea se poate imparti in primara si secundara. Dismenoreea primara nu implica nici o anormalitate fizica si de obicei incepe in decurs de 6 luni pana la un an dupa prima menstruatie. Asa ca daca prietena ta are 12 ani nu trebuie sa iti faci griji inca pentru acest tip de …probleme.

Poti sa fii sigura ca aceste crampe vor scadea in intensitate pe masura ce inaintezi in varsta si dispar adesea dupa sarcina. Dar nu e o regula. De exemplu majoritatea femeilor pe care le cunosc inca mai au acele crampe(si inca mai sunt foarte irascibile)…dar asa spun specialistii.

Majoritatea femeilor au crampe menstruale cel putin o data in viata.  Chiar daca este primara sau secundara, dismenoreea poate fi indeajuns de  stanjenitoare si iti poate da ziua peste cap. Daca ai dismenoree primara, cel mai probabil ai dezvolatat-o in decurs de un an de la prima menstruatie. Este posibil sa ai crampe in continuare pana in jur de 30 de ani sau pana la prima nastere. Asta depinde evident si de fizicul fiecarei femei. Adica..uitati-va la Nikita. Ea cred ca e mereu pe stop.

Atunci, dintr-un motiv necunoscut, este posibil sa fie mai putin intense. In cazul dismenoreei secundare, crampele pot incepe sau recidiva mai tarziu in viata, dar pot incepe oricand dupa prima menstruatie.

Pe scurt, semnele pot include: Dureri surde, care palpiteaza localizate in abdomenul inferior, durere care radiaza in zona inferioara a spatelui sau a coapselor, greata si voma, scaune moi, transpiratie, ameteala.

Acum, o intelegi? Cum sa nu fie irascibila? Si in plus multor fete le este rusine sa recunoasca. Multe se feresc cand se duc sa cumpere absorbante de la magazin si nu inteleg de ce? E normal, toate fetele au. Poate daca i-ar zice baiatului: „Stii draga, sunt pe stop. Sunt cam indispusa. Te rog sa ma intelegi azi” nu ar mai exista atatea certuri.

Anunțuri