EGOCÉNTRIC, -Ă, egocentrici, -ce, adj. (Despre oameni; adesea substantivat) Care privește totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale, care se consideră centrul universului; (despre manifestările oamenilor) care trădează o asemenea atitudine. – Din fr. égocentrique.

In alta ordine de idei, egocentricii sunt cei care se cred „buricul Pamantului”(am putea spune…) . Problema mea este urmatoarea: ce e rau in asta? Daca eu am o parere buna despre mine asta e de bine, nu? De altfel e si normal, in ceea ce ma priveste, sa trec totul prin filtrul perceptiei personale. Doar de asta sunt om cu pareri proprii si nu un buletin meteo.  Daca nu esti cel mai important pentru tine atunci…nu o sa fii pentru nimeni, nu? Daca nu incepi sa te crezi tu important, atunci cine o sa iti dea importanta? Daca tu nu crezi ca poti schimba ceva, atunci cine o sa te indemne sa iei atitudine?

Sunt unii care raspund la asemenea comportamente cu afirmatii de genul „Ce mă, te crezi destept?” Dar tu sigur nu ai zis-o cu gura mare deci…daca stai sa te gandesti bine, si el te vede destept. Faptul ca iti reproseaza asta denota cat de frustrat si de complexat e,  sau ca are sechele de pe urma comunismului cand „toti eram o apa si un pamant”.  E drept ca si egocentrusmul dus la extrem ajunge sa fie un defect pentru ca poti face orice in limita bunului simt.  E drept, de asemenea,  ca tu contezi pentru tine cel mai mult, dar sunt si alte persoane care gandesc la fel. Cand doua astfel de temperamente se ciocnesc…iaix! Ies scantei!

Vroiam sa va intreb: voi ce credeti despre egocentrism/egocentrici? E o calitate sau un defect? De ce?

Reclame