Ziceam pe twitter ca nu imi place Craciunul, ca am nervi si ca daca vine vreun colindator la usa mi-i vars pe toti pe el. Cativa au incercat sa ma contrazica dar…sa va spun de ce nu imi place mie Craciunul. Sa o luam incet.

In primul rand nu imi place pentru ca e iarna si „all I want for Christmas is” summer. De fiecare data ninge ori inainte, ori dupa Craciun.De fiecare data avem un Craciun in mocirla(ca anul acesta) ori un Craciun uscat.

In al doilea rand nu imi plac oamenii. Devin paranoici si stresati. Nimeni nu merge cu colindu sa „vesteasca nasterea Domnului”. Toti merg sa faca bani. Si ce frumos e Craciunul cand vin oamenii cu ursu si romanu sta cu jaluzelele trase si cu urechea lipita de geam. Vorba aia: ce obiceiuri frumoase avem! Cand vin colindatorii te uiti pe usa si zici „Ah, iar colindatori” ca si cum ai spune „Ah, iar cersetori”. Iti pui plodul sa ciuleasca urechile sa auda si el ce frumos canta copilasii. Pacat ca usa e inchisa si copilasii canta pentru vecinu’. Da’ nu e problema, avem obiceiuri frumoase. Eventual cand vin sa bata si la tine la usa dai televizoru la minim si stingi lumina de pe hol sa nu se vada pe vizor ca e cineva acasa. Si daca insista mai scoti si un clasic”Nu sta nimeni aici”. Nu stiu daca e cineva care sa raspunda „Nu,ma, nu primesc colindatori”. Eu una nu mai fac asta. Mi s-a acrit sa schimb/spal usa dupa fiecare Craciun pentru ca plozii frustrati ti-o mazgalesc in semn de apreciere ca nu i-ai primit.

In al treilea rand e vorba de spiritul religios al acestei sarbatori. Cine  se mai duce la slujba de Craciun la biserica. Daca e sa va intreb 3/4 dintre voi nici nu stiu daca se face  in seara de Ajun sau dimineata pe 25. Mai bine stam si desfacem cadouri sub un brad pe care si asa o sa il aruncam.

Pe de alta parte mie chiar imi place Pastele. Il simt intru totul. Aceleasi pregatiri din punct de vedere culinar: cozonaci, drob,pasca, oua rosii, prajituri etc. Majoritatea se duc in seara de Inviere la biserica sa ia Lumina. Asta e o traditie pe care unii o respecta. Si daca nu toti, cei care o fac ii simt farmecul. Inainte de asta se tin Deniile. Iarasi simti apropierea aia de Dumnezeu, spiritul ala de sarbatoare. Ciocnesti oua, mananci cozonac(te duci la spital pentru toxi-infectie alimentara). Apoi se simte multa vreme ca a fost pastele. 40 de zile toti spun „Hristos a inviat!” Si daca era problema de cadouri, si de paste vine iepurasul deci materialistii au si ei ceva de castigat.

Pastele scoate ce e mai sincer din oameni. De Craciun esti mai bun doar pentru ca..asa zice in reclama de la Tuborg.

Si incheiem cu un video pe care il stiu de la Lucas

Reclame